Passejant de Miró a Van der Rohe


Una bona opció per fer una passejada econòmica i cultural per Barcelona és anar a veure l'escultura de Joan Miró "Dona i ocell" i visitar el Pavelló Alemany de Mies Van der Rohe. Aquestes dues obres d'art estan molt a prop una de l'altra i s'hi pot arribar caminant fent un agradable passeig. A més, la visita és d'allò més barata perquè només haureu de pagar cinc euros si decidiu entrar al Pavelló, cosa que no és imprescindible. Si sou estudiants, dos i mig.
Tants anys a Barcelona i encara no m'havia apropat a veure la fantàstica escultura de Miró que hi ha al parc dedicat a aquest artista. El Pavelló sí que l'havia vist de ben a prop, però mai havia entrat a visitar el seu interior. Així, un matí festiu, vam agafar la línia vermella del metro a plaça Catalunya fins a Rocafort i vam caminar cinc minutets fins al Parc Joan Miró. Una altra opció és baixar a plaça Espanya, que queda al bell mig de les dues obres. Un cop allà és ben fàcil trobar l'escultura, ja que sobresurt per damunt dels arbres. 

Inaugurada l'any 1983, l'escultura de 21 metres d'alçada recorda una forma fàl·lica. Tot i així, es tracta d'una obra que fa referència a la feminitat, com es pot veure per l'obertura negra en un dels seus costats. Al capdamunt, hi ha un cilindre o barret, que està coronat per una espècie de mitja lluna que simbolitza l'ocell, doncs així és com Miró representava aquests animals. Sobretot, destaca el trencadís de ceràmica de colors primaris i secundaris que cobreixen l'obra formant diferents figures. Tot i la dificultat d'interpretació d'aquesta obra, la seva monumentalitat, color i originalitat fan que la puguem gaudir sense necessitat de conèixer l'univers de Miró. Aquesta escultura és especialment bonica vista des de l'angle en què la seva 'ombra es projecta sobre l'aigua del petit estany que l'envolta. 

Després de mirar-la i fotografiar-la per tots cantons, vam creuar el parc, en direcció a l'antiga Plaça de toros de les Arenes, ara reconvertida en centre comercial, fins arribar a la Plaça Espanya. Un cop allà, ens vam dirigir al MNAC, però en arribar a la Font Lluminosa, ens vam desviar cap a la dreta fins el Pavelló Mies Van der Rohe.


El Pavelló alemany és una de les obres principals de l'arquitecte Ludwig Mies van der Rohe, que va construir l'any 1929 per a l'Exposició Internacional de Barcelona. Una de les curiositats és que quan es va acabar l'exposició es va desmantellar el pavelló i no va ser fins l'any 1983, que es va decidir reconstruir-lo, just al mateix lloc on hi havia hagut l'original. La seva imatge externa de línies rectes, geomètriques i simples és molt atractiva. Si decidiu entrar-hi, potser quedeu decebuts perquè és un espai realment petit. Tot i així, crec que la visita val la pena, ja que tindreu l'ocasió de contemplar alguns exemplars de la famosa "Cadira Barcelona", que Van der Rohe va dissenyar per a la mateixa exposició. A més, també hi trobareu una reproducció en bronze de l'escultura "Alba", de Georg Kolbe, situada en un preciós espai: a l'extrem d'un petit estany, la seva figura es reflecteix a l'aigua, el marbre i els vidres.

Si la passejada se us fa curta, podeu acabar de pujar fins al MNAC i gaudir d'unes precioses vistes de la ciutat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post nuevo Post antiguo Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...